Ortadoğu’da yer alan Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda bulunur. Suudi Arabistan, Katar ve Umman ile çevrili olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin en tanınan emirlikleri, Abu Dabi ve Dubai’dir. Başkenti Abu Dabi’dir. Dubai’de birçok milletten insan bulunmaktadır. Dubai %90’lık göçmen nüfusuyla dünyanın en kozmopolit bölgelerinden biridir. Bu sebepten dolayı Dubai’de birincil dil sanılanın aksine Arapça değil İngilizcedir. Hayatın her noktasında İngilizce öncelikli ve zorunlu dil konumundadır. Oldukça kozmopolit olan bu şehir, günden güne gelişerek ticaretin, alışverişin ve turizmin merkezi konumuna gelmiştir. Birçok uluslararası öğrenci İngilizce öğrenmek için Dubai’deki okulları tercih etmektedir. Bunun nedenleri arasında Dubai’nin hemen hemen her kültürden ve milletten insana ev sahipliği yapan kozmopolit bir kent olması, En güvenilir 3. Şehir olarak suç oranının %0 olması, özellikler kadınlara duyulan saygı, İngilizcenin hemen herkes tarafından konuşulması ve Dubai vizesinin kolay alınan vize türü olması kesinlikle baş sıralardadır. Okul öğrencilere vize sponsorluğu yapabilmekte ve tüm vize işlemlerini öğrenci adına yerine getirmektedir. Öğrencinin herhangi bir konsolosluğa gitmesine, banka hesabı göstermesine ve benzeri birçok evrak işlemleri ile uğraşmasına gerek yoktur.
Genel olarak kabul şartları için öğrenci olunması yeterli olabilmektedir. Vize konusunda esnek olunabilmesi ve ülkenin öğrencilere verdiği değer ile birlikte çok avantajlı olabilmektedir.
Dubai bilinenin aksine diğer ülkelere veya şehirlere istinaden örneğin Londra, Sydney gibi şehirlere istinaden çok daha ucuz olabilmekte. 4 haftalık kurs 400 $ - 12 haftalık kurs 4000 $ olabilmektedir.
Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir. Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930'larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969'da Dubai'de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968'de bölgeden çekileceğini açıkladı. İngiltere'nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971'de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri'ni kurdular. 1972'nin başlarında Resü'l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai'nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi. Bugün, Dubai Orta Doğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir. Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisidir. Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.
Dubai sıcak çöl iklimine sahiptir. Dubai'de yazlar ortalama 42 °C yükseklikte çok sıcak, rüzgârlı ve nemli olup geceleri 29 °C'ye kadar düşer. Yıl boyunca neredeyse tüm günleri güneşlidir. Kışları ortalama 23 °C sıcaklığa sahip olup geceleri 14 °C'ye kadar düşer. Yağış, son birkaç on yıldır artmakla birlikte yıllık 250 mm²' dir. Dubai yazları sıcaklığının yanı sıra aşırı yüksek nem oranına sahip olması ile bilinir. En yüksek sıcaklıklar Ekim ayı sonrasında görülür. Ancak bu duruma istinaden Dubai’de her yerde klima görebilirsiniz.
Dubai'ye
Türkiye’den Dubai’ye ulaşımda en ideal yol uçaktır. Ülkenin uluslararası havalimanlarının başında Dubai Uluslararası Havalimanı gelmektedir. Türkiye – Dubai arası neredeyse her gün ülkemizden aktarmalı ve aktarmasız uçuşlar bulunmaktadır. Bu uçuşların süresi, kalkış yapılan şehre bağlı olarak ortalama 4 saat 20 dakika ile 6 saat 30 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
Dubai'de
Dubai, önceden planlanmış bir yerleşim alanı olduğu için metro ağının sağında ve solunda yerleşim alanları bulunmakta. Metro ise öğrencilere 0.70 – 0.80 cent arası olmaktadır.
İlk alternatif yurtlar olmakla birlikte yurdun olanakları ve fiyat olarak uygunluğu birçok öğrenciyi cezbedebilmektedir. Yurtlarda ortalama maliyetler aylık 175$ - 200$ olmaktadır. Okula ücretsiz servis ve kafeterya mevcuttur. Yurdun yakınlarında restoran gibi imkanlar mevcut. Öğlen ise okulun kafeteryasından faydalanmak mümkündür bulunmaktadır. Normal bir araçla yaklaşık 25 dakika süren yol servis aracı ile 30 dakika ile 45 dakika civarında sürmektedir. Yüzme havuzu, spor salonu, film izleme alanı, ders çalışma alanı, bilgisayarlar vb. olanaklar bulunmaktadır. Yurtlara kayıtlar 4 haftalık yapılmaktadır ve talep durumunda 4 haftalık periyotlar şeklinde uzatılabilmektedir. İkinci bir konaklama alternatifi olarak Jumeirah lakes Towers, Jumeirah beach residence ve Marina bölgelerinde paylaşımlı odalarda konaklayabilirler ki mevcut öğrencilerin %90’ı bu bölgelerde konaklamaktadır. Bu konaklamalar okula ortalama 10 ila 25 dakika yürüme mesafesindedir. Bu konaklamalarda ortalama maliyetler aylık 600$ civarındadır ve bu fiyata elektrik, internet vb. faturalar, yüzme havuzu ve spor salonu ücretleri de dahildir. Öğrencilerden ortalama 140$ ve 280$ arası depozito talep edilir. Bu depozito ücreti, konaklamadan ayrıldıklarında iade edilir. Evden çıkış tarihi ev sahiplerine 1 ay önceden haber verilmelidir. Evler değişmekle beraber genelde 3 veya 4 odalıdır. Öğrenci odayı 1, 2 veya 3 kişiyle paylaşabilir. 600$ olan odalar genel olarak 2 kişiliktir. Odalar büyüklüğüne göre 3 veya 4 kişiyi barındırabilir ki kişi sayısının artması fiyatları 600$’ın altına çekmektedir.
Dubai genel olarak, dünyanın “enleri” üzerinde büyük bir etkiye sahip olmak istedikleri için hayal gücünüzün üst sınırlarını somut olarak göreceksiniz. Ülkenin kozmopolit oluşu, öğrencilerin uluslararası alanda farklı kültürler ile etkileşimi Çölde safari ve skydiving kesinlikle yapılması gereken iki aktivite. Skydiving için en az 2 ay önceden rezervasyon yapmak gerekebilir. Brunch kültürü inanılmaz gelişmiş bir şehir. Sınırsız şampanyalı ve her çeşit yemeğin olduğu brunchlara sahipler ve bunlardan en iyi ikisi Al Qasr ve Traiteur.
Dubai, vize konusunda sağladığı kolaylıklar ile diğer ülkelere istinaden çok daha kolay işlem gerçekleştirebilmekte. Pasaport fotokopisi, fotoğraf, Başvuru formu ve ödeme dekontu ile danışmanlığımız aracılığı ile vizenizi elde edebilirsiniz. Bu evrakları danışmanlarımız aracılığıyla okula iletmeniz durumunda ortalama 2 hafta içeresinde vize alınabilmektedir. Vize başlangıcı ülkeye giriş tarihinden itibaren başlar. Şu ana kadar vize başarı oranı %100. Vizeler 3 ay + 3 ay veriliyor. 6 aydan sonra öğrencinin ülkeden çıkış yapması gerekmektedir. Vize için öğrencinin bir şey yapmasına gerek yoktur. Tüm işlemler okul tarafından yapılmakta, vize konusunda Türk öğrenciler için en rahat ülke konumundadır. Dubai dil okulları vize öncesinde okul ücretini tamamen talep edilir. Çünkü herhangi bir vize riski söz konusu değildir.
Okulun ilettiği vize ile part – time çalışma imkanı öğrenciler için sağlanan büyük avantajlardan bir tanesidir. En az 12 hafta ve üstü kayıt olan öğrenciler öğrenci vizesi ile Dubai’ye gelir ve yeterli İngilizceye sahip olduklarında iş bulabilir ve çalışabilirler. Okulda iş bulma konusunda full - time olarak biri çalışmaktadır ve öğrencilerin özgeçmişlerini toplayıp onlara uygun iş bulma konusunda yardımcı olabilmektedir. Yurtdışından gelen öğrencinin ülkeye adaptasyonu, dinleme, anlama ve konuşma becerisini geliştirmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulmaktadır. Intermediate ve üstü seviyede öğrencilerin iş bulma süreci daha hızlı olacaktır. Intermediate altı öğrencilerin iş bulması biraz daha uzun bir zaman alabilmekte. Bulunacak part-time işlerde öğrencinin kazanacağı ücret;, iş yerine, öğrencinin İngilizce yeteneğine ve karakterine bağlı olarak değişmektedir. Sosyal ve girişken bir kişiliğe sahip öğrenciler çok daha hızlı iş bulabilmektedir. Dubai’de güler yüzlü ve uyumlu olmak çok önemlidir ve iş bulma konusunda süreci hızlandırır. Ülkede birisine bağırmak 6 ay cezadan başlamaktadır ve kibar olmak genel olarak bir kuraldır. Part-time işlerde ortalama 6$-8$ arası kazanım sağlanabilir. Kimi işyerleri konaklama + yeme-içme + 1000 aed - 2500 aed net maaş önermektedir. Dubai de iş konusunda birçok şey müzakereye açıktır konuşup daha fazlasını elde etmek mümkündür. Ayrıca Dubai diğer dil eğitimi veren destinasyonlardan farklı olarak öğrencilere kendi mesleklerini yapma olanağı tanımaktadır. Bir bilgisayar mühendisliği mezunu öğrenci yeterli İngilizceyi edindikten sonra bilgisayar mühendisi olarak Dubai’de oturma izni alıp profesyonel olarak kendi mesleğini yapabilme olanağına sahiptir. Bu bütün meslekler için geçerlidir. Özellikle tasarımcı ve mühendisler için çok ideal bir destinasyondur. Dubai de İngilizcelerini geliştirirken aynı zamanda şehri ve ülkeyi yakından tanımanız, işverenler için bir artı olarak gözükmekte.
İstanbul – Dubai arası uçuş mesafesi 2423 km’dir. 4 saat 20 dakika ile 6 saat 30 dakika arası sürmektedir. Dubai’ye olan karayolu mesafesi yaklaşık 3355 km’dir ve varış süresi tahmini olarak 24 - 30 saat civarındadır. Bu mesafe ve süre kalkış şehrine göre değişiklik gösterebilir. Aktarmasız uçuş mümkündür.
Doğru evraklar ile danışmanlarımız aracılığıyla okula iletmeniz durumunda ortalama 2 hafta içerisinde vize alınabilmektedir.